Infosessie · Familiale overdracht, Voorbereiding van de overdracht

Hoe de overdracht naar de volgende generatie het best organiseren?

De optie hebben om de volgende generatie te introduceren in het familiebedrijf en de verantwoordelijkheid over te dragen aan hen, betekent dat jij hard hebt gewerkt om dit mogelijk te maken. Hierbij kunnen sterke emoties en weerstanden zich manifesteren. Loslaten is niet altijd gemakkelijk.

De beste manier om een overdracht vlot te laten verlopen is tijdig te plannen. Dat is nodig ook. Reken in de meeste gevallen op 5 tot 10 jaar om een overdracht vlot te laten verlopen. Je begint dus eigenlijk aan de planning van de overdracht op het moment dat het woord pensioen nog lang niet bij je opkomt. Het is wel de beste manier om de continuïteit van het familiebedrijf te garanderen.

Deze interactieve infosessie is gericht op familiale zaakvoerders die overwegen het bedrijf over te laten aan de volgende generatie.

Ook voor wie niet zeker is of er wel geschikte en geïnteresseerde kandidaten zijn om het familiebedrijf verder te zetten, zal deze sessie inzichten en tools aanreiken die je kunnen helpen hier zicht op te krijgen. Beter vroeg genoeg tot de conclusie komen dat familiale overdracht er niet in zit dan te laat. Zo heb je meer tijd om je voor te bereiden op alternatieve opties.

Op volgende vragen bieden wij concrete antwoorden tijdens dit event

 • Wat zijn de voorwaarden voor een succesvolle familiale overdracht?
 • Hoe ziet een ideaal overdrachtsproces eruit? Welke stappen worden idealiter wanneer gezet
 • Hoe evalueer ik of de volgende generatie klaar en geschikt is voor de overdracht?
 • Wat mag de volgende generatie verwachten voor de verantwoordelijkheid die ze opnemen?
 • Wat zijn de uitdagingen bij familiale overdracht?
 • Welke weerstanden mag je als overdrager verwachten en hoe kan je je hierop voorbereiden?
 • Hoe bereid ik mijn bedrijf voor zodat het aantrekkelijk genoeg is om over te nemen voor de volgende generatie (of voor een externe koper in geval plan B in werking dient te treden)?
 • Hoe ziet een begeleidingsproces bij overdracht eruit?

Daarnaast krijg je van ons nog

 • Onze competentietool - gebaseerd op onze jarenlange ervaring in HR en het werken met familiale kmo's. Helpt je evalueren in welke mate de opvolger(s) klaar bent om het roer in het familiebedrijf over te nemen. Ook ideaal om in overleg met de volgende generatie een ontwikkelingsplan uit te werken of bij te sturen.
 • De mogelijkheid om vrijblijvend de maturiteitscan in te vullen. - Deze biedt je inzicht in welke mate je bedrijf aantrekkelijk is voor overdracht (aan familie of externe kopers) en wat er aan te doen om de aantrekkelijkheid te verbeteren.
 • De garantie op een aantal nieuwe contacten – wij voorzien voldoende tijd om te netwerken en te leren van andere familiale overdragers.

 Voor wie?

 • Deze sessie wordt exclusief voorbehouden voor zaakvoerders die willen beginnen nadenken of werk maken van familiale overdracht naar de volgende generatie.

 Praktisch

 • Om de vooropgestelde kwaliteit te borgen, wordt het aantal deelnemers aan de sessie beperkt tot maximum 20. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Bij voldoende vraag organiseren we op korte termijn een extra event. Laat dus ook zeker je interesse blijken als je er deze sessie niet bij kunt zijn.
 • Dit event gaat door in de Oosterhoeve te Oosterzele op 3 minuten rijden van de afrit E40 Wetteren / Zottegem / Geraardsbergen. Vlakbij het knooppunt E17/E40 en de R4 rond Gent waardoor dit event file-vrij bereikbaar is voor wie woont/werkt in Oost- en West-Vlaanderen.
 • Deelname is gratis. Inschrijven vooraf verplicht.

Praktisch

Woensdag 23 oktober 2019
14.00 - 17.00

De Oosterhoeve

Geraardsbergsesteenweg 147
9860 Oosterzele

Gratis