Hannes Hollebecq

Adviseur coöperatief ondernemen - Cera cv, dienstverlening coöperatief ondernemen

Muntstraat 1,
3000 Leuven

Ondernemingen waar de medewerkers de mede-eigenaars zijn, zijn gemiddeld productiever en bestaan ook vaak langer. En vooral: de werkers-vennoten zijn meer betrokken en hebben meer werkplezier. Waarom zou je deze piste niet verkennen als je denkt aan bedrijfsoverdracht? Waarom verkoop je je bedrijf niet aan een van je belangrijkste stakeholders: een employee buy-out?

Ondernemingen waar de medewerkers de aandeelhouders zijn, dat noemen we 'werkerscoöperaties'. In tegenstelling tot bijv. Frankrijk of de Verenigde staten is dit in Vlaanderen nog steeds een relatief ongekend ondernemingsmodel. Maar de interesse en vraag ernaar stijgt.

De afgelopen jaren hebben we verschillende dergelijke werkerscoöperaties begeleid in allerlei sectoren. De aanleiding is divers:

  • Zelfstandige ondernemers die zich verenigen in een coöperatie en hun ganse individuele bedrijfsvoering daarin onderbrengen.
  • Bewuste keuze voor mede-eigenaarschap door de medewerkers van bij de start. Vaak resulteert dit in een combinatie van zelfstandige en werknemersstatuut. Vandaar ook dat we spreken over 'werkerscoöperaties'.
  • Bestaande ondernemingen die onder invloed van diverse aanleidingen het bedrijf overdragen aan hun medewerkers. Dit kan bijv. het naderen van de pensioenleeftijd van de zaakvoerder(s) zijn.

Sinds 2013 werk ik voor Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen. Cera informeert, adviseert en coacht mensen, organisaties en beleid over coöperatief ondernemen.
Onder het label 'Cera Coopburo' begeleiden we zowel nieuwe initiatieven als gevestigde coöperaties in diverse sectoren en bij de 4 types coöperaties: www.cera.coop/nl/Cooperaties/Over-cera-en-cooperaties/Types-cooperaties

Ook bij bedrijfsoverdracht of omvorming is onze expertise en ervaring de eigenheid van dit model in wat betreft:

  • Het coöperatief ondernemingsmodel en organisatiestructuur
  • Coöperatief financieel plan: waardering, financiering en resultaatsverdeling
  • Juridisch: vennootschapsvorm, statuten, intern reglement
  • Cooperative governance en betrokkenheid werkers-vennoten
  • Coöperatieve bedrijfscultuur en leiderschap

https://www.cera.coop/nl/Cooperaties/Advies-op-maat
https://www.cera.coop/nl/Cooperaties/Advies-op-maat/Medewerkersparticipatie

In 2018-2019 werkte ik ook aan een proefschrift over dit type van coöperatieve onderneming: Impact en succesfactoren van werkers- en ondernemingencoöperaties (2019). Proefschrift Postgraduaat in het Coöperatief ondernemen en management. Faculty of Economics and Business, KU Leuven.