Als zelfstandige heb je meer zorgen, maar ook meer voldoening.

maandag 24 september 2018

Jan Hellinckx is, samen met medevennoot Koen De Clercq, zaakvoerder van een groeiend bedrijf in Aalst. Niet heel lang geleden waren beiden nog collega’s in de consultancywereld. Ze vonden elkaar om samen een bedrijf over te nemen.

Collega's onder elkaar

Jan en Koen speelden al langer met het idee om voor zichzelf te beginnen. "Bij ons vorige bedrijf zaten we in een bediendestatuut, terwijl we werkten als zelfstandigen. We gingen er volledig voor en vochten voor onze klanten. Tevreden klanten maken je altijd blij. Maar heb je met die manier van werken volledige voldoening? Niet echt. Nu leggen we ons eigen ei. Dat geeft meer zorgen, ja, maar ook meer vrijheid, onafhankelijkheid én voldoening."

De mannen werkten voor hetzelfde bedrijf, op dezelfde verdieping. "Je maakt al eens een babbeltje. En dan merk je dat je ideeën deelt. Op een bepaald moment hebben we toen besloten om de handen in elkaar te slaan. Dat was een stap in het duister, want we kenden elkaar niet echt."

Samenwerking met Liantis

In september 2014 begon alles in gang te komen. "We kregen regelmatig een nieuwsbrief met interessant nieuws over onze sector – ook van mogelijke overnames. Een daarvan leek ons zo interessant dat we ervoor zijn gegaan. En dat bedrijf is het uiteindelijk ook geworden."

De overname gebeurde in samenwerking met Liantis talent services, een dienst binnen het bedrijf Liantis die – onder andere – ondernemers ondersteunt, adviseert en begeleidt. Jan en Koen stelden zelf het financieringsdossier en het businessplan op en trokken daarmee naar verschillende banken. "Het ging allemaal enorm snel. De banken stuurden ons eind november 2014 hun financieringsvoorstellen door. Iedereen wilde met ons in zee! Eind december tekenden we de finale contracten, en op 1 januari 2015 was het kantoor van ons."

Je hebt altijd momenten dat je denkt: waar ben ik aan begonnen? Maar dat hoort erbij.

- Jan Hellinckx en Koen De Clercq - zaakvoerder

Cultuurverschillen

Toen Jan en Koen het kantoor overnamen, werkten er acht werknemers. Of er cultuurverschillen waren met de nieuwe bedrijfsleiders? “Toch wel, ja. Wij kwamen uit een groot bedrijf en hadden op veel vlakken een totaal andere visie dan de vorige eigenaar. Niet al zijn werknemers wilden mee in onze richting. Uiteindelijk zijn er drie zelf bij ons vertrokken.”

De mannen kijken tevreden terug op de bedrijfsovername. Al zouden ze het wel anders aanpakken. “We zouden zeker de tijd nemen om een paar zaken meer in detail te bekijken. Snel handelen heeft zijn voordelen, maar soms zijn we iets te rap geweest. Maar goed, dat weten we dan voor een volgende overname.”

Rooskleurige toekomst

Hoe het nu met de zaken gaat? "Het loopt nog niet honderd procent zoals we het zouden willen. Maar alles op zijn tijd. In de afgelopen 3,5 jaar is er heel wat op ons afgekomen. De overname, ons inwerken in een nieuw kantoor waar al acht mensen rondlopen, nieuwe klanten, en dat gecombineerd met de verhuizing naar en de renovatie van een nieuw kantoor."

"De toekomst ziet er alvast rooskleurig uit, ook al heb je altijd van die momenten dat je denkt: waar ben ik aan begonnen?! Maar dat hoort er nu eenmaal bij."

o
<
>

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek