De clichés voorbij

woensdag 03 oktober 2018

Als je zelf aan het stuur zit, bepaal je ook de richting waarin je rijdt. Je geniet van de successen, maar blijft ook verantwoordelijk voor mislukkingen.

"Als je denkt dat ondernemerschap over heel snel veel geld verdienen draait, denk dan maar gauw wat anders", valt Katrien Miechielssens van Retec met de deur in huis. "Dat is een huizenhoog cliché, moet ik je teleurstellen. Op basis van mijn eerdere ervaring als innovatiecoach en "Platonist"(*) was ik daar gelukkig al achter toen ik op mijn veertigste de uitdaging aanging. Mijn motivatie? De vrijheid, de autonomie. Als je zelf aan het stuur zit, bepaal je ook de richting waarin je rijdt. Je geniet van de successen, maar blijft ook verantwoordelijk voor mislukkingen."

(*) In tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden, zijn Platonisten geen wazige filosofen die wekelijks de leer van Plato tot zich nemen, maar ondernemers van vlees en bloed die bij VOKA op een interactieve manier kennis en ervaringen delen om te professionaliseren en maximaal in te zetten op groei en succes.

De kracht van Plato

Het is via datzelfde Platonetwerk dat Katrien verneemt dat de eigenaar van Retec Instruments op zoek is naar een overnemer. Katrien: "Dat Platonetwerk levert vriendschappen voor het leven, moet je weten. En op mijn 40ste verjaardag polste Rudy mij of ik niet opnieuw de overstap naar het ondernemerschap wilde zetten. Het flatteerde me maar schrok me tegelijkertijd ook af. Zo'n technisch bedrijf rond meetprincipes stond wel heel erg ver buiten mijn comfortzone. Fysica, schei- en meetkunde, als niet-ingenieur zou dat een eeuwig knelpunt blijven, wist ik. Dus ging ik op zoek naar een partner. Die vond ik in David, de sales manager van het bedrijf. Hij heeft die technische achtergrond wél. En onze complementariteit werkt prima.

Tussen 2009 en 2013 liepen we ons als team warm. We leerden de mensen kennen, we konden de productportfolio en de klanten inschatten. We zagen wat er goed was en waar het nog beter kon. Die inloopperiode gaf ons het vertrouwen in elkaar én de informatie die we nodig hadden om de management buy-out goed voor te bereiden. In 2013 was het zover. David en ik namen het stuur over. En het is tot op vandaag heel goed gelopen. De financiële deal, een variabel vendors loan, heeft wel wat op onze groei gewogen, maar dat hadden we vooraf goed ingeschat. Intussen is ook dat helemaal afgerond en kunnen we volledig autonoom groeien."

Samen uit, Samen thuis

Gevraagd naar een succesformule, of op zijn minst naar wijze lessen voor mensen die ook een overname overwegen, antwoordt Katrien resoluut: "Ten eerste: onderken je zwaktes en zoek er een gepaste oplossing voor. Wees eerlijk met jezelf. Ga voor de spiegel staan en bekijk kritisch waar je niet zo goed in bent. In mijn geval was dat de ontbrekende technische bagage.

Ten tweede: Maak goede afspraken, zorg voor transparantie. Timmer zoveel mogelijk risico's dicht. Wat als iemand ziek wordt, of erger nog, komt te overlijden? Wat als iemand eruit wil stappen? Wat als we fundamenteel van mening verschillen en de ene naar links wil en de andere naar rechts? Hoe lossen we dat op? Zulke worstcasescenario's - zelfs al doen ze zich nooit voor - geven je als zaakvoerder gemoedsrust. Ze maken dat je je op de essentie kan blijven focussen: succesvol ondernemen.

En ten slotte: investeer in een sterk netwerk waar je op kan terugvallen. Het Platonetwerk, zeker. Maar ook in de bedrijfsadviseurs van VLAIO vonden we een nuttig klankbord. De ondernemerschapskennis die daar voorhanden is, is nog te weinig gekend. Ook dat cliché mag wel eens doorbroken worden, vind ik."

o
<
>

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek