Een hectisch, maar heel boeiend jaar

maandag 16 september 2019

De samenwerking met een leverancier versterken en tegelijk de schaal van je activiteiten uitbreiden? Dat doe je door die leverancier over te nemen. En dus klopte keukenspecialist Lafosse uit Wevelgem aan bij leverancier Vermandere uit Gullegem.

Lafosse bouwt al meer dan veertig jaar professionele keukens. Acht jaar geleden nam Karel Lafosse de fakkel van vader en oprichter Paul over. "Om de verdere ontwikkeling van het bedrijf te ondersteunen, trok ik een nieuwe vennoot aan", vertelt hij. Die vond Karel in Benjamin Vandorpe, een ondernemer uit de regio die net van plan was een sabbatjaar in te lassen. "Dat is er dus niet van gekomen", lacht Benjamin, "want ik besliste in het verhaal van Lafosse mee te stappen." Tijdens de afwikkeling van de familiale overdracht kwam Lafosse in contact met SBB. Sindsdien fungeren de adviseurs van SBB als echte sparringpartners voor het bedrijf.

Toekomststrategie

Doorheen de jaren was Vermandere uitgegroeid tot een belangrijke partner voor Lafosse. Vermandere, een familiebedrijf van de derde generatie, produceert onder meer dampkappen en inox meubilair. "We wisten dat er intern geen kandidaten waren om het bedrijf verder te zetten", zegt Benjamin. "Met Lafosse zagen we onmiddellijk de opportuniteit." Eerder had Lafosse al met SBB nagedacht over de toekomststrategie van het bedrijf. "Daarbij kwam de overname van Vermandere steevast aan de oppervlakte", bevestigt Karel.

In nauw overleg met SBB onderzocht Lafosse de financiële en operationele impact van een mogelijke overname. "We hebben los van elkaar ook een waardering van het bedrijf opgesteld", vervolgt Benjamin. "De resultaten lagen in dezelfde lijn. Met die bevindingen als basis hebben we ons voorstel aan de familie Vermandere voorgelegd."

Continuïteit

Tijdens de onderhandelingen die volgden, bleek niet alleen het financiële aspect belangrijk. "Voor de familie Vermandere stond de continuïteit van het bedrijf voorop", legt Benjamin uit. "We behouden Vermandere als merknaam en blijven de bestaande klanten bedienen, zelfs al zitten daar andere keukenbouwers – en dus concurrenten van Lafosse – bij."

Eén jaar lang – tot eind 2019 – draait de familie Vermandere nog in het bedrijf mee. Door de overname van Vermandere groeide het personeelsbestand van Lafosse in één klap van 14 naar 40. Tegelijk besliste het bedrijf om alle activiteiten samen te brengen op de site van Vermandere in Gullegem. "Het is een bijzonder hectisch jaar geweest", blikt Karel terug, "maar tegelijk een bijzonder boeiend hoofdstuk in de historiek van ons bedrijf."

Advies nodig voor de overdracht van je bedrijf? Kom naar de Week van de Bedrijfsoverdracht.

o
<
>

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht, Financiering, Menselijke aspecten

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek