Een zaak alleen uit loyauteit overnemen, is geen goed begin

maandag 16 september 2019

Eddy Claesen begeleidde al tientallen ondernemers bij overdracht van hun bedrijf. Nu draagt hij zelf zijn fiscaliteit- en boekhoudkantoor over aan zijn dochter An. Maar niet na een grondige beoordeling van haar kwaliteiten als zaakvoerder. “Zodat een overdracht geen vergiftigd geschenk wordt”, zegt Eddy.

Het begon 36 jaar geleden, met één enkele klant. Vandaag is Groep Claesen uit Genk een gereputeerd fiscaliteit- en boekhoudkantoor, onder meer gespecialiseerd in familiale bedrijfsoverdrachten. Nu zaakvoerder Eddy Claesen zelf het accountantskantoor overdraagt aan dochter An, gaat hij heel grondig te werk. Hij zag te veel bedrijven waar de kinderen om de foute redenen aan boord kwamen. "Vaak uit loyauteit naar de ouders toe en omdat ze na hun studies nog niet echt weten wat ze willen doen", zegt Eddy. "Een heikel punt, want niet iedereen is even geschikt om de familiezaak te leiden."

Niet iedereen is even geschikt om de familiezaak te leiden.

- Eddy Claesen

Eddy Claesen

Objectieve beoordeling

Ook dochter An kwam na haar masterstudies rechten en economie in de zaak terecht uit loyauteit. "In een periode dat we extra personeel konden gebruiken", vertelt Eddy. "Ze is slim, analytisch en haalde intussen haar officiële erkenning als accountant-belastingconsulent, maar is dat voldoende? Daarom liet ik haar een assessment doen, een grondig beoordelingsprogramma door een extern bureau. Daaruit is gebleken dat ze geschikt is, maar er zijn nog werkpunten. Zo is de vertaalslag naar onze klanten een moeilijke oefening, ook haar commerciële aanpak kan beter. Dat is goed om weten, voor mij én voor haar. Mocht de beoordeling negatief zijn, dan zou ik haar de zaak niet overlaten."

Nu de knoop is doorgehakt, werken vader Eddy en dochter An de meer technische kant van de overdracht uit: fiscaal, financieel en juridisch. "Ik heb een fiscaal en financieel voorstel gedaan, en An kwam met een verrassend tegenvoorstel. Een stukje fiscale spitstechnologie, zeg maar. Netjes in evenwicht en rekening gehouden met haar broer Rob die niet in de zaak stapt. Het toont hoe goed ze haar vak kent."

Een goed gesprek

Eddy en An zitten helemaal op dezelfde lijn, maar dat is lang niet in alle families zo. Dat weet specialist Eddy uit ervaring. "Daarom nodig ik bij een overdracht alle betrokken familieleden uit voor een gesprek. Eerst in groep en dan individueel, om alle gevoeligheden te kennen. Pas na een nieuw groepsgesprek waarbij we de kansen, pijnpunten en andere uitdagingen bespreken, kunnen we kijken naar de praktische uitwerking. Maar alles begint dus met een goed gesprek."

Eddy Claesen is expert in bedrijfsoverdrachten en familiale opvolging. Hoe kan een expert jou helpen? Ontdek het tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht.

www.claesen.be

o
<
>

Thema's:

Familiale overdracht, Menselijke aspecten

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek