Emiel draagt zijn bedrijf over aan zijn werknemers

maandag 24 september 2018

Emiel Denies is een bedrijfsleider met een hart voor zijn zaak. En voor zijn werknemers. Want aan hen wil hij zijn bedrijf overdragen. Ontdek hoe Emiel tot zijn beslissing kwam en wat er bij zo’n overname komt kijken.

Overdracht aan werknemers

Emiel beheert zijn zaak samen met zijn echtgenote, Hilde. Beiden begin de vijftig, begonnen ze een jaar geleden te reflecteren over de toekomst. "We besloten om eens goed na te denken over wat we met ons bedrijf wilden doen. Ermee stoppen, ergens anders als werknemer aan de slag gaan: alles stond open."

Begin 2018 las Emiel een publicatie van Unizo over de bedrijfsovername van een kmo. Die was succesvol overgedragen aan haar werknemers. "Toen ik dat las, dacht ik: laten we daarvoor gaan. Onder het motto: valt het tegen, dan kunnen we nog altijd voor een andere optie gaan."

Begeleiding door een derde

De bedrijfsovername begon informeel. Emiel voerde verkennende gesprekken met de twee werknemers van het bedrijf, die er allebei eind 2017 aan de slag waren gegaan. "Uit die gesprekken bleek dat zij zo'n overdracht ook zagen zitten."

Vervolgens nam Emiel contact op met Liantis talent services, een dienst binnen het bedrijf Liantis die – onder andere – ondernemers coacht en adviseert. "We wilden graag zo'n derde partij erbij. Met de bedoeling om het hele proces zo objectief mogelijk te laten verlopen." Binnenkort beginnen Emiel, Hilde en de twee werknemers aan het traject dat deze dienst voor hen opstelde. Ze worden daarbij ondersteund door een coach van Liantis.

Hoe ik mijn toekomstrol zie? Louter ondersteunend, als aandeelhouder – en mentor.

- Emiel Denies - Bedrijfsleider

Nieuwe rol in de toekomst

Waarom Emiel niet koos voor een verkoop aan een derde? "Mijn vrouw en ik hebben iets opgebouwd waarin we geloven. En dat willen we doorgeven aan een jongere generatie. Daarnaast haal ik meer voldoening uit het uitdiepen van een bestaande relatie dan wanneer ik telkens opnieuw personeel moet opleiden."

"Waarschijnlijk krijg ik gaandeweg een andere rol in het bedrijf. Hoe ik die toekomstrol zie? Goh, dat hangt ervan af hoeveel taken mijn medewerkers opnemen. Zijn alle rollen ingevuld? Dan kan ik een louter ondersteunende rol spelen. Word ik gewoon aandeelhouder – en mentor."

Proces van bewustwording

Voor Emiel moet het allemaal niet te snel gaan. “Er waren verschillende instanties die ons voorstelden om er meteen een coöperatieve vennootschap van te maken. En de bedrijfsovername in zo’n kort mogelijke tijd te doen.” Maar dat wil Emiel niet. “Wij pakken het rustig aan. Zodat ik mijn baby op mijn gemak kan loslaten. En mijn werknemers het bedrijf én het ondernemen beter leren kennen.”

“Die bewustwording is belangrijk. Weten wat je te wachten staat als ondernemer. Wat de voordelen, maar ook de risico’s zijn. Zodat iedereen op elk moment tijdens het traject kan zeggen: ‘Ik zie het niet meer zitten.’ Of, in het beste geval: ‘Nu ben ik er klaar voor.’”

o
<
>

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek