Filip en Natasja verkopen bakkerij na 20 jaar.

maandag 09 november 2020

De artisanale Bakkerij Philip Van Uden in Temse werd op 30 september overgenomen door het jonge koppel Grégory Ferreiro Sanchez (23) en Liese Audenaert (21). Vorige uitbaters Philip en zijn vrouw Natasja moesten na 20 jaar noodgedwongen de prachtige bakkersstiel verlaten vanwege een huisstofmijt- en bloemallergie. Grégory en Liese zijn alvast van plan een nieuwe weg in te slaan met de bakkerij en hun ondernemersdroom waar te maken.

Sinds 2 maart 2000 baatten Philip Van Uden (49) en Natasja Baetens (50) de bakkerij in de Scheldestraat in Temse uit. "We waren zelf 30 toen we de zaak overnamen. Mijn man heeft 20 jaar lang elke nacht in de bakkerij gewerkt en maakte al ons brood en onze patisserie volledig zelf. Met mijn ervaring als boekhoudster nam ik de administratie voor mijn rekening en stond ik ook met heel veel plezier in de winkel", vertelt Natasja. "Anderhalf jaar geleden werd ik plots heel ziek. Wat bleek: ik was allergisch geworden voor bloem en huisstofmijt. Iets wat blijkbaar vaker gebeurt bij mensen uit de bakkerswereld. We zijn toen verschillende dokters afgelopen en hebben heel wat medicatie geprobeerd maar niets hielp. Uiteindelijk hebben we in april dit jaar besloten de zaak te verkopen."

Philip en Natasja stapten hiervoor naar overnamebegeleider Finactor. "Vanaf dag 1 konden we goed samenwerken met hen. Ze staan ook bekend voor het begeleiden van kleinere handelszaken en hadden in het verleden de overname van een bevriende bakkerij gerealiseerd."

Jong maar ervaren

De overname werd uiteindelijk op 30 september getekend. De nieuwe eigenaars zijn Grégory Ferreiro Sanchez en Liese Audenaert. "Ik ben op mijn 15de als studentenjob in een bakkerij begonnen en heb ook voor bakker gestudeerd", vertelt Grégory. "Na mijn studies ben ik meteen aan de slag gegaan in een bakkerij. Uiteindelijk vond ik de tijd rijp om samen met mijn vriendin, die ook ervaring heeft als verkoopster in een bakkerij en haar bachelorstudies net afgerond heeft, onze droom na te jagen en een eigen zaak te starten."
De keuze voor een overname was snel gemaakt. "Een bakkerij van nul opstarten is enkel mogelijk met een goede achterban die je financieel kan steunen. De machines kosten enorm veel geld. Het was voor ons dus ideaal dat we deze goed draaiende zaak konden overnemen."

Eigen ding doen

Hoewel Liese van Temse is, had het koppel nog nooit een voet in de zaak binnen gezet. "Het feit dat we nooit gezien hebben hoe Philip en Natasje de zaak runden, zien we als een grote sterkte. Op deze manier kunnen we volledig ons eigen ding doen. We willen terug naar de pure ambacht. Geen taarten met 10.000 laagjes en smaken die je niet proeft, maar een simpele frambozentaart die echt naar frambozen smaakt. We werken ook samen met de bloemmolens in Temse. Waarom zou je het ver gaan zoeken als je kwaliteitsvolle producten lokaal kan kopen?"
Hun jonge leeftijd vindt het koppel alvast een troef. Grégory: "Je hoort vaak mensen met een eigen zaak zeggen 'Waren we maar vroeger begonnen'. Wij zitten nog vol vuur en energie om van onze zaak een succes te maken."

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek