Gemene delers vereenvoudigen fusie

maandag 16 september 2019

Een mooie stand fungeert als visitekaartje op beurzen en evenementen. De bouw van zo’n stand is vakwerk, waarbij personalisatie, creativiteit en kwaliteit het verschil maken. Twee West-Vlaamse standenbouwers bundelden in 2016 de krachten om onder de noemer Standplus de markt nog beter te bedienen.

Geert Clierinck had meer dan twintig jaar ervaring als commercieel manager en directeur in diverse grote bedrijven toen hij in 2012 de tijd rijp vond om zelf aan het roer van een bedrijf te staan. Gesterkt door het advies van bemiddelaar Finactor nam hij standenbouwer Standpunt uit Roeselare over. "Dat vergde het nodige aanpassingsvermogen", blikt de ondernemer terug. "Waar de directie mij vroeger uitdaagde, was het plots aan mij om mijn medewerkers scherp te houden."

De vorige zaakvoerder bleef nog drie jaar aan boord. "Achteraf beschouwd was een jaar wellicht voldoende geweest", blikt Geert Clierinck terug. Met Geert als drijvende kracht groeide Standpunt razendsnel. In drie jaar tijd breidde het personeelsbestand uit van zeven naar twaalf en verdubbelde de omzet. Om nog verder te kunnen groeien, bevond Geert zich op een strategisch kruispunt.

De sector van de standenbouw is heel gefragmenteerd. In plaats van op eigen houtje zwaar te investeren, leken een overname of fusie me betere opties.

- Geert Clierinck

Geert Clierinck

Raakvlakken

In zijn zoektocht naar een onderneming met een vergelijkbaar profiel kwam Geert bij Square+ uit Zwevezele terecht, het bedrijf dat zaakvoerder Andreas Verheye drie jaar eerder had overgenomen. "Beide bedrijven vertoonden heel wat raakvlakken. We werkten bijvoorbeeld met dezelfde tekenprogramma's, deden een beroep op identieke boekhoud- en rapportagepakketten en waren voor onze klanten nagenoeg altijd op dezelfde beurzen aanwezig. Die gemene delers vereenvoudigden de dialoog."

Beide partijen zaten gedurende een jaar regelmatig rond de tafel, en lieten zich andermaal bijstaan door overnamebemiddelaar Hans Certeyn van Finactor. Eenmaal er een akkoord was bereikt, zetten Standpunt en Square+ vaart achter de fusie. "Op die manier voorkom je een wij-zij-gevoel en treed je sneller als gemeenschappelijke entiteit naar buiten", argumenteert Geert.

Op zoek naar meerwaarde

Het nieuwe bedrijf Standplus telt vandaag – bijna vier jaar na de fusie – vijfentwintig vaste medewerkers, aangevuld met een equipe van twintig freelancers. De standenbouwer neemt begin volgend jaar zijn intrek in een nieuw gebouw in Roeselare. Op de vraag of we in de toekomst nog uitbreidingen mogen verwachten, reageert enthousiast, maar realistisch. "Het kriebelt", geeft hij toe. "Maar een expansie kan sowieso enkel op voorwaarde dat die een echte meerwaarde betekent."

Advies nodig voor de overdracht van je bedrijf? Kom naar de Week van de Bedrijfsoverdracht

o
<
>

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek