Jürgen gaat voor een managementbuy-out

maandag 01 oktober 2018

“Ik wilde vermijden dat we opgeslokt zouden worden door een groter bedrijf.”

Jürgen Heyman zetelt jaren in het management van trainingsbedrijf SPI. In 2016 doet hij het voorstel om een managementbuy-out te organiseren en zelf hoofdaandeelhouder te worden. De oprichter gaat akkoord, voorbereidingen worden getroffen. Ontdek hoe Jurgen de overname aanpakte.

Overname door management

SPI is een sales training company die de vaardigheden van sales- en marketingmensen ontwikkelt. Het bedrijf werd in 1988 opgericht door een man zonder opvolging. Daarom stelde Jurgen een managementbuy-out voor.

"Zo'n MBO is een overnamevorm waarbij het zittende management de eigenaar uitkoopt. Daarmee wilde ik vermijden dat we opgeslokt zouden worden door een groter bedrijf. De overname leek me ook noodzakelijk om te groeien: zo was ik vastberaden om meer in te zetten op technology-based services."

Proces van een jaar

In oktober 2016 begon Jurgen met de voorbereidingen. "Eerst zocht ik intern een kernteam dat bereid was om mee te stappen in dit verhaal. Daarna polste ik naar het akkoord van de oprichter, die toen nog de referentieaandeelhouder was. Tot slot vond ik een investeringsfonds dat het zag zitten om de overname mee te financieren.

En dan startte het hele merger & acquisition-proces: van negotation, over due diligence, tot closing. Pas in oktober 2017 was de managementbuy-out een feit.

Met de overname-experts van VLAIO praatte ik over de mogelijkheden van subsidies, fiscaliteit, investeringssteun, …

- Jürgen Heyman

Advies van externe experts

Een managementbuy-out regel je niet een-twee-drie. "Ik liet me natuurlijk adviseren door externe experts zoals advocaten. Die verdedigden mijn belangen en vertaalden ze in contractuele documenten."

"Ik ging ook te rade bij Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen. Zij gaven me de tip om aan te kloppen bij Vlajo. Met de overname-experts van die organisatie praatte ik over de mogelijkheden van subsidies, fiscaliteit, investeringssteun. In een latere fase hielpen ze met vragen als 'Welke bedrijfsstructuur is het best?' en 'Waar moet ik mijn ontwikkelingsteams zetten?'.

Nieuw elan van open communicatie

Jürgen staat nu aan het hoofd van SPI. Of er sindsdien veel veranderde? "Je drukt natuurlijk je eigen stempel, bij mij is dat vooral op de cultuur. Ik streef naar een open communicatie, vlakke organisatie, maximale interactie, optimale coaching, ... De werknemers zien dat gelukkig als een verademing, waardoor ik eigenlijk nog nooit op verzet botste."

o
<
>

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek