Kurt en Pieter namen het bedrijf over van hun vroegere werkgever

maandag 24 september 2018

Drie jaar werken voor een bedrijf, er weggaan en het later toch nog mee overnemen? Kurt Neuckermans speelde het klaar. Ontdek hoe zijn loopbaan van de ene dag op de andere een ongewone wending nam.

Werknemersverleden

Kurt: "Ik ben momenteel beherend vennoot van 4D Services. Pieter is zaakvoerder. In 2003 was dat nog helemaal anders. Toen was Pieter hier nog werknemer, was zijn oom zaakvoerder en werkte ik bij een ander bedrijf."

Op een bepaald moment ging de oom van Pieter op zoek naar een vervanger. Het bedrijf werd hem te groot. Eind 2012 vond hij iemand die 4D Services wilde overnemen.

Kurt: "Net na die overname kwam er een plaats vrij bij het bedrijf. Ik solliciteerde meteen, want de job was mij op het lijf geschreven." Kurt werkte er uiteindelijk drie jaar. "Tussen Pieter en mij zat alles snor, maar dat gold niet voor de nieuwe zaakvoerder. We hadden andere ideeën – onze neuzen wezen in een andere richting."

Ik had geen idee hoe zo’n fusie in zijn werk ging.

- Kurt - zaakvoerder 4DServices

Kurt - zaakvoerder 4DServices

Meningsverschillen

Nadat Kurt ontslag had genomen, ging hij aan de slag als zelfstandige onder vennootschap. Tot Pieter op een dag bij hem aan de deur stond. "'We moeten dringend praten', zei hij. Bleek dat de meningsverschillen tussen hem en de zaakvoerder te groot waren.

Pieter stelde me voor om de zaakvoerder uit te kopen."
In september 2016 gaf de toenmalige zaakvoerder zijn akkoord voor de bedrijfsovername. En in november 2016 ging het bedrijf van start met Kurt als beherend vennoot en Pieter als zaakvoerder.

Hulpvaardige boekhouder

Kurt en Pieter hadden initieel geen idee hoe zo'n overname in zijn werk ging. Kurt: "Het was een stap in het duister. Gelukkig bleek mijn boekhouder een enorme hulp. Hij vertelde me waarmee ik moest opletten en wat ik juridisch in orde moest brengen." Hoe de constructie er op dit moment uitziet? "Pieter en ik hebben beiden een eigen vennootschap. En daarnaast bezitten we elk een deel van de bedrijfsaandelen."

Positief boekjaar

Kurt en Pieter hadden geen ervaring met bedrijfsmanagement voor ze het bedrijf overnamen. "Wij hebben vooral technische expertise. Van een zaak leiden wisten we zo goed als niets. Dat hebben we allemaal gaandeweg geleerd." Hoe de zaken nu lopen? Heel goed, volgens Kurt. "Ons eerste boekjaar sloten we af met positieve resultaten. En de cijfers van 2018 zien er ook goed uit – we staan voor op alle targets."

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek