Schaalvergroting als antwoord op volumegedreven markt

maandag 16 september 2019

De verfwereld herbergt nog weinig geheimen voor Tom Nollekens. Hij hanteert voor zijn familiale verfgroothandel een toekomstgerichte visie. Wanneer een mogelijkheid tot schaalvergroting hem ter ore komt, neemt hij die steevast onder de loep. Dat resulteerde vorig jaar in twee haast simultane overnames.

Verf is mijn domein, maar voor de cijfermatige, juridische en fiscale aspecten laat ik me graag omringen door experts.

- Tom Nollekens - zaakvoerder Tom Nollekens NV

Tom Nollekens - zaakvoerder Tom Nollekens NV

De verfsector is volgens Tom Nollekens volumegericht. "De hoeveelheid verf en aanverwante producten die je verhandelt, bepaalt in grote mate de aankoopcondities. Wie op grotere schaal opereert, geneert dus een concurrentieel voordeel. 'Overnemen of overgenomen worden', blijkt almaar nadrukkelijker het motto."

Tom Nollekens NV kan bogen op een lange traditie. Die begon ruim zestig jaar geleden met het schildersbedrijf van Toms grootvader. Diens zoon Marc zag meer brood in een verfgroothandel, die onder impuls van Tom Nollekens – zaakvoerder van de derde generatie – uitgroeide tot een referentie in het Antwerpse. Vandaag telt de onderneming zes vestigingen.

Dubbele overname

Binnen de tijdslijn van de verfgroothandel springt de dubbele overname van een jaar geleden meteen in het oog. "Het verhaal van beide zaken was enigszins verschillend", blikt Tom Nollekens terug. "Terwijl de ene zaakvoerder vragende partij was, knoopte ik met de andere ondernemer zelf de gesprekken aan. Mijn buikgevoel en ervaring vertelden me dat er in beide verhalen muziek zat, maar voor een cijfermatig onderbouwde mening klopte ik aan bij experts ter zake."

De adviseurs van VGD gaven Tom Nollekens op basis van onder meer de balans en resultatenrekening een indicatie van de aangewezen overnameprijs. "Die nam ik mee als uitgangspunt voor de onderhandelingsfase. Het doorlichtingswerk signaleert ook mogelijke addertjes onder het gras. Ik beschouw die totale denkoefening als onontbeerlijk voor een zelfstandige ondernemer op overnamepad. Een externe expert stroomlijnt een overnametraject als een soort vaderfiguur." Met zonen Sam en Matthias blijkt de toekomst van de zaak nu al verzekerd. "De recente overnames faciliteren de continuïteit, vandaag en voor de volgende generatie", besluit Tom Nollekens.

o
<
>

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht, Waardering en financiering

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek