Wij verkopen niet aan eender wie

maandag 16 september 2019

Marmerbedrijf Vanderlinden Holemans in Bierges was een rasecht familiebedrijf. Opgericht in 1907 en drie generaties lang in familiehanden. Tot drie van de vijf vennoten - drie zussen, een broer en een schoonbroer – hun pensioenleeftijd zagen naderen zonder opvolgers in de familie. Wat gedaan?

Er zat niets anders op dan een overnemer te zoeken. Daar was iedereen al snel mee akkoord.

- Mia Vanderlinden

Mia Vanderlinden

De vijf vennoten en familieleden werkten allemaal in de zaak, ieder met zijn of haar verantwoordelijkheden. Maar ze werden een jaartje ouder en hun kinderen hadden andere plannen dan het leiden van een marmerbedrijf. Dus werd een vergadering belegd. "Mijn zus en ik zagen het niet zitten om het bedrijf zonder onze familieleden voort te zetten", vertelt Mia Vanderlinden. "Er zat niets anders op dan een overnemer te zoeken. Daar was iedereen al snel mee akkoord."

De waarde en de prijs

Tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht kwam Mia in contact met Stefaan Gillis van ABM-plus, gespecialiseerd in bedrijfsovernames. "Hij begeleidde ons door de verschillende stappen. Twee deskundigen uit de immobiliënsector maakten een prijsraming van onze gebouwen. We stelden ook een bedrijfsrevisor aan om de waarde van de onderneming te bepalen. Met deze gegevens konden we onze overnameprijs bepalen. Het begin van onze zoektocht."

Lang duurde die zoektocht niet; de kandidaten dienden zich al snel aan. Maar de familie wilde niet per se verkopen aan wie het meeste geld op tafel kon leggen. "Sommige overnemers waren alleen geïnteresseerd in een zo hoog mogelijk rendement, zonder oog voor de ambacht en de service die wij zo belangrijk vinden. Aan hen wilden we niet verkopen. Uiteindelijk kwam het tot een akkoord met een overnemer waar we ons wel goed bij voelden en die ook de prijs betaalde die we op voorhand voor onszelf hadden bepaald."

Als zelfstandige in familiezaak

Een opvallend detail van de overeenkomst: Mia en haar zus blijven op zelfstandige basis werken voor de zaak. Minstens twee jaar lang was de afspraak, en iedereen heeft zich netjes aan die afspraak gehouden. Ook broer Henri die de pensioenleeftijd al heeft bereikt, blijft nog op post om een groot project tot een goed einde te brengen. "Zo gaat de continuïteit en de kennis niet verloren. Een eerlijke en elegante oplossing."

Marmerbedrijf Vanderlinden Holemans rekende op een expert om de overdracht te begeleiden. Meer weten? Kom naar de Week van de Bedrijfsoverdracht!

o
<
>

Thema's:

Familiale overdracht, Financiering

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek